VK Samtidskunst Platform
Arrangerer 4 udstillinger i 2023 og 3 udstillinger i 2024 og 2025.
Kuratorer Tina Anette Madsen står for udstillingerne.
Tina Anette Madsen er freelance kurator og kunstformidler, og er også kunstfaglig rådgiver ved Vestjyllands Kunstpavillon og Arne Haugen Sørensen Museum. Hun har tidligere været museumsinspektør ved Faaborg Museum og har også arbejdet på et forskningsprojekt om kunst og nærvær.
Tina er uddannet billedkunstner og har læst feministisk kunsthistorie i England og har en cand.mag. i Kultur og Formidling.
Hun arbejder også med registrering og udgivelse af publikationer for andre samlinger, ligesom hun underviser og holder foredrag om kunsthistorie og tegning.
Tina Anette Madsen
5771 Stenstrup
Tlf. 61 61 19 70
mail: tina.anette.madsen@vk-ahs.dk
Udstillingsprogram 2023, 2024 og 2025
Information om udstillingerne kommer løbende.
Med denne række af samtidskunstnere, ønsker Kunstpavillonen at vise mangfoldigheden af medier, men samtidigt hvordan kunstnerne, der arbejder med meget forskellige medier, alle på forskellig vis, forholder sig til Kunstpavillonen, eller det omgivende landskab.
Udstillingsrækken er støttet af Statens Kunstfond og Det Obelske Familiefond.
Udstillingsprogrammet i 2023 og 2024 består af i alt syv soloudstillinger, som alle bliver skabt til Kunstpavillonen og/eller det omgivende landskab.
De tre kunstnere i 2025
4. januar – 3. februar – Billedkunstner Birgitte Støvring
13. september – 12. oktober – Billedkunstner Cecilia Westerberg
22. november – 21. december – forfatter og billedkunstner Amalie Smith
De tre kunstnere i 2024
Jonas Pihl
Samtidskunstudstilling med billedkunstner Jonas Pihl
“Stream of Ancient Knowledge”
Fernisering
Lørdag den 9. november, Kurator og kunstner vil være til stede.
Udstillingen er kurateret af Tina Anette Madsen under paraplyen VK Samtidskunst i samarbejde med Vestjyllands Kunstpavillon.
Jonas Pihl er som billedkunstner helt sin egen og bryder ‘reglerne’ for, hvad maleriet og dets flade kan. Hans værker er fantasifulde, detaljerede og blander ofte det to- og tredimensionelle, der gennem forskydninger og eventyrlige elementer bygger bro mellem denne verden og andre dimensioner – der i Pihls fabulerende univers er tilstede, og på magisk vis – gøres synlige, igennem hans malerier.
Rum dannes, sættes i bevægelse, udstrækkes til bristepunktet, foldes og strækkes; linjer forsvinder i maleriets imaginære dybder og materialiserer sig, flader krummes, vrides, indtil de når et punkt, hvor de er mere end bare flader, dog for snart at flyde ud i andre formationer.
Pihl arbejder med dualismen som omdrejningspunkt i hans kunst – ‘det tilfældige’ og ‘det styrede’ eller i større termer ‘Kaos og Kosmos’, og der hvor de mødes og danner nye forbindelser.
I Vestjyllands Kunstpavillon vil Pihl inddrage bygningens indre og ydre, og på forskellig vis lade den reelle verden og bygning indgå i de imaginære fortællinger, som Pihl skaber gennem lærreder og installationer.
Pressemeddelelse vedr. udstillingen Jonas Pihl


***
Fotogalleri fra udstillingen
Klik på et foto og se billederne i stor størrelse
Foto: Eigil Lundsgård
Jonas Pihl (f. 1978) er uddannet BFA og MFA fra Det Kgl. Danske Kunstakademi (2002-2008) og har udstillet mange steder i både ind- og udland, samt lavet mange udsmykninger rundt om i landet. Tvillingerne – indgangsportal til Aalborg er Jonas Pihl’s og Nordeuropas største murmaleri til dato. Murmaleriet er udført på 2 x 34 meter høje siloer og 27 meter i omkreds.
Udstillingen er støttet af
***
Anna Bak
Samtidskunstudstilling ‘Dyster Høst’ med billedkunstner Anna Bak
Fernisering, lørdag den 31. august kl. 14.00-16.00. Kurator og kunstner vil være til stede.
Udstillingen er kurateret af Tina Anette Madsen under paraplyen VK Samtidskunst.
Anna Bak er visuel kunstner og kurator. Hun arbejder i forskellige medier, primært med installation og skulptur. Hun er interesseret i historier der er baseret på konflikter mellem natur og kultur. Hun undersøger, hvordan mennesker observerer og relaterer sig til natur i en geografisk sammenhæng og placering, og på et eksistentielt plan.
Anna Bak har en stedspecifik fokus i hendes kunstneriske produktion og drager arkitektoniske og historiske referencer af lokationerne.
Under titlen ‘Dyster Høst’ har Anna Bak udviklet en udstilling som narrativt og visuelt illustrerer en fiktiv fortælling om et landbrugssamfund, om deres ihærdige arbejder med at optimere udbyttet af deres afgrøder og om deres fortvivlelse og anger, efter høsten viser sig at gå helt galt.
Udstillingen forholder sig helt konkret til området omkring Vestjyllands Kunstpavillon, i og med at en stor del af egnen omkring Videbæk består af opdyrket landbrugsjord.
Anna Bak (f. 1985) er oprindeligt fra Vestjylland og bl.a. gået på Tarm Gymnasium. Hun er uddannet på Det Fynske Kunstakademi og blev i 2010 tildelt et Fulbright Scholarship for sit udvekslingsstudie ved Montana State University, USA. I 2014 blev hun udtaget som deltager på det post-akademiske researchinstitut Jan Van Eyck Academie i Maastricht. Anna Bak har af flere gange fået Statens Kunstfonds arbejdslegat (2014, 2015, 2016, 2018, 2020), ligesom fem af hendes kunstværker er blevet købt som en del af Statens Kunstfonds samling (2020). https://www.annabak.dk/
PRESSEMEDDELELSE Anna Bak_Dyster Høst
Udstillingen er støttet af
***
***
Lærke Lauta
Samtidskunstudstilling ‘Hybrid’ med billedkunstner Lærke Lauta
Fernisering lørdag den 13. april 2024, hvor kunstneren og kurator Tina Anette Madsen vil være til stede.
Udstillingen er kurateret af Tina Anette Madsen under paraplyen VK Samtidskunst i samarbejde med Vestjyllands Kunstpavillon
Billedkunstner Lærke Lauta er inviteret til at producere en soloudstilling til samtidskunstprogrammet til Vestjyllands Kunstpavillon.
Lærke Lauta arbejder med maleri, video og stedsspecifikke installationer. Hun bevæger sig frit mellem det figurative, fortællende og over i forskellige grader af abstraktion. Centralt i værkerne ses et fokus på fortællinger der opbygges i lag og som beskriver forskellige stemninger og tilstande, som sjældent er entydige.
Der er en langsomhed og nærmest meditativ tilstand tilstede i hendes værker og hendes malerier og tegninger arbejder med farver på en udforskende, meditativ og til udstillingen i Vestjyllands Kunstpavillon har Lærke Lauta bl.a. arbejdet med tegninger, som både er skabt med farveblyanter, akryl og akvarel og værkerne inddrager også det white-cube-agtige rum.
Hun har arbejdet med tynde lag af lasering, som ved tidligere malerier og har bragt det med ind i tegningerne. Disse nye værker arbejder også, som tidligere værker, med stofligheden og forskellige typer af materialitet og forskellige former af sanselighed.
Lærke Lauta (f. 1974) er uddannet MFA og BFA fra Det Kongelige Danske Kunstakademi (1998-2001) og har gået et år på The Cooper Union, NYC, USA (1997). Hun har modtaget flere arbejdslegater fra Statens Kunstfond og mange andre legater og priser. Statens Kunstfond har i 2007 og 2021 hædret hendes soloudstillinger som årets bedste. https://www.lauta.dk/
Læs hvad Kunstavisen skriver om udstillingen
Fotogalleri fra udstillingen herunder – Klik på foto og se billederne i fuld størrelse
Udstillingen er støttet af
Grosserer L. F. Foghts Fond
***
***
De fire kunstnere i 2023
Laila Westergaard
‘Hvor lyset falder’ med billedhugger Laila Westergaard
Fernisering lørdag den 18. nov. 2023, hvor kurator Tina Anette Madsen og kunstneren vil være til stede.
Se mere på kunstnerens hjemmeside
Pressemeddelelse vedr. udstillingen (0.1 Mb)
FINNISSAGE – ARTIST TALK
Søndag den 17. december fra kl. 14.00
Laila Westergaard holder en artist talk i sin udstilling ‘Hvor lyset falder’. Det er en helt unik chance for at se så mange af Laila Westergaards værker samlet, da der sjældent er mulighed for, at se så mange store og tunge skulpturer og relieffer.
Det er sidste chance for at se udstillingen, der lukker samme dag.
Kunstneren vil fortælle om udstillingen og sin kunst fra kl. 14:00.
Entré til Vestjyllands Kunstpavillon/Arne Haugen Sørensen Museum giver adgang til finissagen.
Hvor lyset falder 18. november. – 17. december
Titlen på udstillingen refererer til en døbefont, der er skabt til udstillingen.
Lyset fra oven i Kunstpavillonen, rammer døbefontens dåbskar, der er formet som en stjerne, hvis takker rækker ned og rammer jorden. Samtidigt bliver det punktet, hvor Gud er nær.
Laila Westergaards arbejde er præget af modsætninger, der giver hendes værker en hel særlig karakter. Stofligheden i hendes værker, forstærkes af den hårde granitsten, der anvendes som et blødt og sanseligt materiale. Den dobbelttydige vekselvirkning mellem den hårde granit og fornemmelsen af blødhed, overrumpler beskuerens forståelse af skulpturerne, med oplevelser der nærmer sig nærværsoplevelser. Overraskelsen giver en oplevelse af nærvær og sanselig karakter.
Granitstenen som billedhuggermateriale bliver i Westergaards hænder anvendt, som var det papir, eller andre lette og skrøbelige materialer. Kunstneren arbejder med sten og med ord og billeder i sten og har på sin egen vis fornyet en meget gammel tradition i historien og i menneskets behov for at sætte sig spor. Stenenes skulpturer bevæger sig i spændingsfeltet mellem det hverdagsagtige, tidlige og det evigtgyldige.
Laila Westergaards sanselige granitskulpturer udfordrer samtidigt udstillingslokalerne i Vestjyllands Kunstpavillons white-cube-ness.
Westergaards værker kan ligeledes ses med en reference til Arne Haugen Sørensens værker som forefindes i udstillingslokaler i forlængelse med Vestjyllands Kunstpavillon, da begge kunstnere, på forskellig vis, arbejder med religiøse temaer.
Laila Westergaard (f. 1964) er uddannet på Det Jyske Kunstakademi (John Olsen, Lene Rasmussen og Poul Skov Sørensen) 1985-89; Güzel Sanatlar Fakültesi, Istanbul, Tyrkiet 1989-90.
Fotogalleri fra udstillingen
Klik på et foto og se billederne i stor størrelse
Foto: Eigil Lundsgård
Udstillingen er støttet af
***
Søren Assenholt
Samtidskunstudstilling med kunstner Søren Assenholt
‘Her opføres højlager med tilhørende logistikcenter’
Kunstner og kurator vil være til stede ved ferniseringen lørdag den 1. juli 2023
Se evt. mere på kunstnerens hjemmeside
Fotogalleri fra udstillingen
Klik på et foto og se billederne i stor størrelse
Foto: Søren Assenholt
Søren Assenholts soloudstilling på Vestjyllands Kunstpavillon kredser om det moderne arbejdende menneske.
Udstillingen stiller spørgsmål ved produktion og administration, og ansattes fremmedgørelse overfor deres eget arbejde. På denne måde rejser udstillingen en kritik af det moderne menneskes arbejdsforhold og de sandheder vi omgiver os med i forbindelse med arbejde.
Udstillingen ønsker at sætte fokus på det fysiske og psykiske forhold, som mennesker har til deres arbejde og stiller spørgsmålstegn ved det faktum, at mange danskere hver dag har symptomer på stress, i relation til deres arbejde. Dette gør udstillingen både med seriøsitet og humor.
Udstillingens værker er skabt som et åbent værk med mange rum at gå på opdagelse i.
Søren Assenholt (f. 1975) arbejder med både træ og film, og undersøger moderne teknologi sat overfor håndens tusindårige udviklede raffinement. Han interesserer sig for det arbejdende menneske og den rolle mennesket spiller i den globale landsby efter opløsningen af samler/jæger samfundet.
Søren Assenholt er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi 2003-2010 og på Städelschule Frankfurt am Main 2007-2009.
Udstillingen er den tredje udstilling kurateret af Tina Anette Madsen under paraplyen VK Samtidskunst i samarbejde med Vestjyllands Kunstpavillon.
Fotogalleri fra udstillingen
Klik på et foto og se billederne i stor størrelse
Foto: Eigil Lundsgård
Udstillingen er støttet af
***
Ann Linn Palm Hansen
Samtidskunstudstilling ‘Nedslag’
med billedkunstner Ann Linn Palm Hansen
Fernisering lørdag d. 15. april 2023, hvor kurator og kunstner vil være til stede.
Foredrag – finissage
ved Ann Linn Palm Hansen
Søndag den 14. maj kl. 14.15-15.00
Kunstneren fortæller om livet som kunstner og om værkerne på udstillingen – med udgangspunkt i grankoglen har kunstneren udført akvareller, kridttavler og tegninger samt en installation.
Efter foredrag svares gerne på spørgsmål.
Foredrag er gratis for medlemmer samt for øvrige gæster, når entre er betalt.
Se mere på kunstnerens hjemmeside
Udstillingen er den anden udstilling kurateret af Tina Anette Madsen under paraplyen VK Samtidskunst i samarbejde med Vestjyllands Kunstpavillon.
Nedslag
Dét at noget falder eller styrter ned og rammer jorden
Med udgangspunkt i matematiske systemer undersøger billedkunstner og forfatter Ann Linn Palm Hansen forbindelsen imellem form og farve, for derved at skabe en tredimensionel farveforståelse.
I udstillingen Nedslag – dét at noget falder eller styrter ned og rammer jorden hos Vestjyllands Kunstpavillon, har hun valgt at vise nye værker, der serielt undersøger forbindelsen imellem matematikken og naturens orden og det dertilhørende kaos; det værende både som form og i farvernes interne synergi.
Med udgangspunkt i grankoglen foretages en række studier baseret på Fibonacci-talrækken. Disse studier udfoldes igennem akvareltegninger, på kridttavler og med et stedsspecifikt objekt.
Fibonaccis talrække kendes tilbage til 1202 og blev første gang beskrevet af den italienske matematiker Fibonacci, hvor hvert tal er summen af de to forgående. Disse talrækker følger naturen igennem former og mønstre.
Ann Linn Palm Hansens værker står og sitrer i deres afsøgende tredimensionelle former og minder beskueren om, at farver kan foldes ud i en uendelighed af nuancer og toner. Hendes kunstneriske praksis er på denne måde en søgen efter et universelt sprog.
Ann Linn Palm Hansen er uddannet på Design Academy Eindhoven (2012) og Designskolen Kolding og arbejder i sin praksis med farveteori og geometriske studier. Hun er født i 1984 og opvokset i Skanderborg og har i dag atelier på Tåsinge.
I 2021 debuterede hun med den skønlitterære kunstnerroman ”Igennem landskaber”, og i 2022 udstillede hun et bredt omfang af værker i udstillingen ”Light & Space” hos Copenhagen Contemporary.
Fotogalleri fra udstillingen
Klik på et foto og se billederne i stor størrelse
Kunstneren har til udstillingen fået produktionsstøtte fra Statens Kunstfond og Beckettfonden.
Vestjyllands Kunstpavillons samtidskunstudstillinger 2023 har fået støtte fra Statens Kunstfond og Det Obelske Familiefond.
Beckettfonden
***
‘
***
Ulrik Møller
Samtidskunstudstilling ‘Transversal’ med billedkunstner Ulrik Møller
Fernisering lørdag den 18. februar 2023, hvor kunstner og kurator vil være til stede.
Udstillingen er den første udstilling kurateret af Tina Anette Madsen under paraplyen VK Samtidskunst i samarbejde med Vestjyllands Kunstpavillon.
Pressemeddelelse vedr. udstillingen (0.1 Mb)
Diverse links:
Ulrik Møller drager reference til det klassiske landskabsmaleri, men hans værker bliver til udsagn om moderne eksistens, ånd og natur. De hverdagsagtige landskaber giver i Møllers malerier, genklange af hemmelighedsfyldte eksistentielle stemninger.
Værkerne er afbildning af landskaber, men er også billeder af overgange eller en form for transcendens. Niveauer som beskueren kan gå igennem eller lade sig udveksle i. De forskellige niveauer kunne også kalde parallelle forløb eller linier og sådanne linier forbindes af transversaler.
Til denne udstilling vil bl.a. store havstykker på kanten til det abstrakte, gå i dialog med Pavillonens hvide rum.
Ulrik Møller (f. 1962 i Vester Åby, Fyn) bor og arbejder i Berlin og er autodidakt, bortset fra et ophold på Holbæk Højskole. Han har modtaget Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat og er repræsenteret på bl.a. Statens Museum for Kunst og i samlingerne Statens Kunstfond og Ny Carlsbergfondet.
Fotogalleri fra udstillingen
Klik på et foto og se billederne i stor størrelse
Foto: Eigil Lundsgård
Udstillingen er støttet af
***